Погода

Який шлях проходять кавові зерна від плантації до вашої кухні?

   Цікаві факти

Ця незвичайна будівля із дахами у формі літери «А» – не творіння інопланетних гостей і не спадок архітектора-фантазера. Це музей кави в одному із центральних міст В’єтнаму – Буонметхуоті. Для його створення надихалися житлом місцевого народу Еде. Такий стиль обрали не випадково. Бо саме представники цього народу – головні працівники на кавових плантаціях В’єтнаму.

На виставці можна простежити весь цикл, який проходять кавові зерна, від фермерських угідь до смаження і процесу варіння напою. Створила музей найбільша у В’єтнамі компанія-виробник кави.

Загалом представлено понад 10 тисяч експонатів. Їх збирали по всьому світу. Однак більшість доставили із музею кави в Гамбурзі. Тут є і кавомолки віком близько 100 років, і кавові сервізи, і сільськогосподарський інвентар, яким в минулому обробляли кавові плантації.

Після прогулянки експозицією, можна і пригоститися кавою. Тут її варять найрізноманітнішими способами.

Каву до В’єтнаму завезли французькі колонізатори ще у XIX столітті. А сьогодні країна вважається найбільшим в світі експортером зерен робусти, які використовують у виробництві розчинної кави. У 2016-му В’єтнам експортував ледь не 2 мільйони тонн зерен. А це майже п’ята частина глобального ринку кави.