• UA
    • English

Погода

Нові вимоги для маркування продуктів у дії

   Україна

Нові вимоги для маркування продуктів у дії. Ухвалений закон дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів, яким надаватиметься вся необхідна інформація для свідомого вибору харчових продуктів. Принаймні, таке пишуть законотворці у пояснювальній записці. Експерти дещо погоджуються.

Утім, кажуть, зробити ринок харчових продуктів – здоровим, без фальсифікатів та підробок вдаться тоді, коли кожна стаття закону буде під жорстким контролем.

Цей закон наближує Україну до європейського простору, – кажуть експерти. Робити вибір – стане легше.

Що ж нового побачимо на етикетках? Відтепер виробник зобов’язаний зазначати іншим кольором або шрифтом складові, які викликають алергічні реакції чи непереносимість. Мінімальний термін придатності або дата з формулюванням «спожити до». Також покупці зможуть дізнатися, чи розморожувався продукт, де його країна походження та хто його імпортер. Утім, все те, що зазначено на маркуванні має 100% відповідати тому, що всередині упаковки. За порушення норм – штрафіні санкції. На варті якості – Держпродспоживслужба.

Закон забороняє використання інформації, що може ввести споживача в оману! І це – ключова його теза. Приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей – відтепер теж порушення.