fbpx

Погода

В Україні цього року зібрали близько десяти тон кизила

   Суспільство

В Україні цього року зібрали близько десяти тон кизила. І це фактично з одного господарства. У Запоріжській області росте найбільший у Європі кизиловий сад площею в 14 га. В Україні він чи не єдиний. Сад молодий. Урожай почав давати лише минулого року. Але у його власника масштабні плани – за кілька років хоче експортувати ягоду по усьому світу. І це цілком можливо, зважаючи на відсутність конкуренції та врожай, який за чотири роки збільшиться до п’ятисот тон ягід. Аби нарощувати оберти, виробник вже цього року планує збільшити площу під цю культуру.

Загалом, кизилові ягоди надзвичайно корисні. З них виготовляють желе та пасту для моряків далекого плавання та космонавтів. У їхній м’якоті є органічні кислоти, мінеральні солі калію, сірки, магнію, кальцію, заліза. За змістом аскорбінової кислоти кизилу поступається навіть чорна смородина. Завдяки вмісту фітоцидів ягоди кизилу боряться із бактеріями туфу та дизентерії. А ще у цих ягодах багато пектину, що є найкращим способом для очищення організму від токсинів та ядів.