Виноград спіє раніше, виробництво шампанського - змінює стратегії

[:ua]Виноград поспів! У Франції ягоду цього року зібрали раніше – на три тижні, ніж зазвичай. Все це через зміни клімату. Якщо так відбуватиметься і надалі виноградарям доведеться змінювати свої виробничі традиції, яким вже сотні років.

 ТІБАЛЬ ЛЕ МАЛОКС – ДОСЛІДНИК:
” Це лише вп‘яте за всю історію врожаю – ми збирали його в серпні. Вперше таке відбулося у 19-му сторіччі, а за останні 15 років це сталося вже близько 5-ти разів.”

А цей фермер вирощує виноград вже понад 40 років. І нині він вдоволений, як ніколи.

 ТІБАЛЬ ЛЕ МАЛОКС – ДОСЛІДНИК:
” Звісно, ми хочемо щоб наші діти змогли успадкувати виробництво, якщо погода стане більш сухою та спекотною. І крім того ми маємо такі проблеми як дегідратАція лози, що зменшує розмір і кількість соку у винограді. Тому ми повинні бути більш обачними і реагувати на зміни швидко.”

Змінюються під так звані погодні умови і технології виробництва відомого у всьому світі французького шампанського.

ЖЕРОМ ДЕШУРС – ВЛАСНИК ВИНОГРАДНОГО ПОЛЯ:
“Це не аби яка еволюція. Я народився у жовтні 66го року, тому врожай завжди приходив на мій День Народження. А зараз це вже не таке систематичне явище. “

Зміни у кліматі турбують власників виробництв та виноградарів. Проте позитиву знаходять у цьому більше.

ЖЕРОМ ДЕШУРС – ВЛАСНИК ВИНОГРАДНОГО ПОЛЯ:
“Я думаю нам варто пристосовуватись. Але я не думаю що це погано, тим паче я впевнений що моє вино найкраще, і воно краще ніж було 20 років тому.”

Спекотні літа впливають на такі виробничі регіони, але якщо спека буде довгою, виробництво вина остаточно набуде змін.
https://youtu.be/6-wppNG41_Y[:]