Шафран піднімає економіку Греції

[:ua]Молодий грек Зісіс Кіру має дві вищі освіти, але працює у полі. Він збирає квіти шафрану. В останні роки це єдина його робота. Раніше намагався влаштуватися у Лондоні, але знайти вакансію закордоном виявилося не просто.
У 2012 році він повернувся до Греції. А тут – економічна криза, роботи теж немає. Залишилося одне – їхати у рідне село.
Не зважаючи на кризу в країні, сільський кооператив процвітає. За останні вісім-дев’ять років працівників стало більше удвічі. Зараз на підприємстві працює приблизно тисяча людей.
У двохтисячних роках кооператив виробляв 30 кілограмів шафрану для грецьких магазинів. Тепер же на рік постачають до крамниць по всьому світу близько чотирьох тон. 70 % імпортують у США, Францію, Німеччину, ОАЕ та Японію. Грецький шафран успішно витримує конкуренцію з іранським та індійським. Адже він має більш насичений аромат та смак.
У Греції шафран називають “червоним золотом”. Кілограм прянощів коштує 2000 доларів, адже для його виробництва потрібно зібрати 200 тисяч квіток.
https://youtu.be/-OBm7LXNmdk[:]