Експерт назвав продукти, які найбільше подешевшали в листопаді

Експерт назвав продукти, які найбільше подешевшали в листопаді

Асоціація постачальників торговельних мереж провела власний моніторинг цін на продукти. За їхніми даними, у листопаді найбільше подешевшали яблука, цукор та куряче філе. Натомість подорожчали яйця, молоко та батон.

Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук повідомив голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За інформацією Дорошенка, за останній осінній місяць стали дорожче всі види хлібу. Так вартість батону зросла одразу на 1,4%, житнього – на 1,3%, пшеничного з борошна першого ґатунку – на 1%, а пшеничного з борошна вищого ґатунку – на 0,4%.

У листопаді також подорожчали всі молочні продукти. Лідером зростання є молоко, яке додало одразу 2%. На 0,7% зросла ціна кисломолочного сиру, на 0,5% – вершкового масла і на 0,3% – сметани.

«За даними моніторингу цін Асоціації серед овочів і фруктів найбільше подешевшали яблука – на 2,9%. Буряк і морква продаються дорожче на 1,2%, вартість капусти й картоплі майже не змінилася, а цибуля знизилася на 1%», – повідомив Дорошенко.

За його інформацією, серед продуктів тваринництва лідером подорожчання є курячі яйця, які зросли в ціні на 2,2%. Сало додало піввідсотка, яловичина і варена ковбаса – 0,3%. Найбільше знизилися в ціні курятина. «Так, зокрема, філе курки подешевшало на 1,8%, тушка – на 1,1%. Також знизилися в ціні свинина – на 1% і морожена риба – на 0,4%.

Зросли ціни на гречку і рис – відповідно на 0,7% і 0,4%. Цукор навпаки став дешевшим  на 2,3%. Не змінилась вартість борошна і макаронних виробів.

«Грудень за нашими очікуваннями не принесе ніяких змін. Ціни на продукти, товари й ціни будуть зростати, але завдяки подальшому зміцненню гривні та іншим факторам, у загальному підсумку це буде в рамках 0,2-0,4%. На такий сценарій може вплинути лише тільки коливання цін на овочі, які не піддаються економічному аналізу через відсутність базових даних щодо них», – резюмував Олексій Дорошенко.