Американські вчені вирощують м’ясо риб в лабораторних умовах

Американські вчені вирощують м’ясо риб в лабораторних умовах

Процес створення штучного м’яса риб полягає в добуванні клітин м’язів живої риби, поміщення їх у спеціальне рослинне середовище з безлічі поживних речовин для подальшого розвитку і розмноження. Про це повідомляє видання Phys.org.

Повідомляється, що вилучення клітин з риб не шкодить їм, оскільки це відбувається під анестезією, відтак усі «риби-донори» залишаються живими. Такий спосіб дозволяє отримати з одного зразка клітини мільярди точних копій лабораторного м’яса  риб. Далі вирощені клітини змішують з так званим біо-чорнилом, з якого на 3D-принтері можна створити будь-який продукт: м’ясо ракоподібних, молюсків, рибне філе тощо.

Вчені вважають, що «лабораторна» їжа деякою мірою навіть корисніша за звичайне м’ясо, оскільки на клітинному способі  вирощення продукти позбавляються від паразитів, бактерій та інших шкідливих речовин, які трапляються в природному середовищі існування риб.

Головним каменем спотикання у зміні свідомості пересічних споживачів залишаються визначення подібної їжі як «лабораторна» або «штучна». Однак технічний директор ВlueNalu  Кріс Дамманн запевняє, що сьогодні багато продуктів, які споживачі купують у супермаркетах, починалися з лабораторії. «Наша продукція створена «в лабораторних умовах» у тій же мірі, що і кетчуп, або печиво Oreo», — розповів Кріс Дамманн.

Залишити коментар

Надіслати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.